Tinovul Mohos

drosera

Rezervatia naturala Tinovul Mohos se afla intr-unul dintre craterele Masivului Ciomatu – prelungirea extrem sudica a lantului vulcanic al Muntilor Harghitei, in sud-vestul satului Lazaresti si imediat in apropierea Lacului Sfanta Ana.

Primul care a erupt a fost craterul cu tinovul, ulterior acesta s-a linistit si in el s-a format un lac. Ceva mai tarziu a erupt si prin craterul de alaturi si cenusa aruncata a ajuns in mare parte in lac pe care l-a colmatat si a favorizat dezvoltarea muschiului de turba. Momentan din luciul initial de apa au ramas numai cateva ochiuri iar stratul de turba este gros de 10 pana la un maxim de 20 de metri. Din cauza turbei apa tinovului este aproape neagra.

La nivelul ierburilor vegeteaza mai multe specii floristice de turbarie printre care: roua cerului (Drosera rotundifolia), specii de rogozuri (Carex nigra, Carex echinata), ruginare (Andromeda polifolia), ligularia (Ligularia sibirica) sau bumbacarita (Eriophorum vaginatum).

Deplasarea in rezervatie se face numai in grupuri, pe o pasarela de lemn care duce la doua dintre ochiurile de apa care au mai ramas din vechiul lac si in prezenta unui ghid desemnat.